Zeer korte HDMI kabel

      Reacties uitgeschakeld voor Zeer korte HDMI kabel

Een lange kabel kan handig zijn. Je hebt dan meestal genoeg lengte aan kabel om apparaten aan te kunnen sluiten. Alleen, het nadeel is dat het overtollige stuk kabel weggewerkt moet worden. Misschien kan je dat gewoon achter je TV kast kwijt of leg je het op het systeemplafond als je bijvoorbeeld een beamer aansluit. Maar soms is dat niet wenselijk. Te veel lengte zorgt namelijk ook nog eens voor meer onnodig verlies in signaalsterkte. Dat kan zorgen voor mindere kwaliteit beeld of zelfs helemaal geen beeld, als het signaal te zwak is. In zulke gevallen wil je een korte HDMI kabel hebben.

Buigradius van een HDMI kabel

Bij korte HDMI kabels heb je wel een bijkomend probleem dat het kabeltje ook nog de bocht moet kunnen maken om netjes aangesloten te kunnen worden op het apparaat. Daarom is het van belang om de buigradius van de kabel mee te nemen in de berekening voor welke lengte kabel je nodig hebt. Een gemiddelde HDMI kabel heeft een buigradius van ongeveer 5 cm. Dat betekent dat als je hem 180 graden wilt buigen, hij in totaal 10 centimeter tussen de kabel heeft zitten. Goedkopere HDMI kabels hebben vaak een kleinere buigradius. Dat komt omdat er minder en dunner materiaal gebruikt wordt. Dat lijkt misschien handig als je hem wilt buigen, maar dunnere aders breken ook veel sneller. De kans op kabelbreuk is dan een stuk groter.

Er zijn ook zogenaamde ultradunne HDMI kabels. Die werken met een chip in de pluggen waardoor er minder aders in de kabel zelf benodigd zijn. Die kabels zijn beter te buigen, maar ook een stukje duurder dan een gewone HDMI kabel.

Kortste HDMI Kabel?

De meeste producenten maken HDMI kabels vanaf een lengte van 1,5 of 2 meter. Dat is blijkbaar een veelgebruikte lengte. Sommige producenten maken ook kortere kabels. Ze zijn dan vanaf 0,75 meter bijvoorbeeld al te verkrijgen. Merken met kabels in deze lengte zijn bijvoorbeeld HQ en Oehlbach.

Maar er zijn nog kortere kabels. Zo vonden we op Kabeltje.com bijvoorbeeld een korte HDMI kabel van slechts 25 centimeter! Volgens de winkel zijn ze met name bedoelt voor gebruik in HDMI patchpanelen.

HDMI kabel inkorten

Zelf een HDMI kabel inkorten is niet aan te raden. Je kan niet simpelweg een stuk wegknippen uit een kabel en de kabel dan weer aan elkaar plakken of solderen. Dit zal er voor zorgen dat er geen signaal meer door de kabel komt. Gezien de lage prijs van HDMI kabels zou ons advies zijn om gewoon een nieuwe kabel van de juiste lengte te bestellen.