Stunt op het water met goede zeilkleding

      Reacties uitgeschakeld voor Stunt op het water met goede zeilkleding

Wie verrassend goed wil presteren in de zeilsport zal alle basis zaken op orde moeten hebben. De zeilkleding is één van die basiszaken die op orde moet zijn. Voor iedere vorm van zeilen is gelukkig goede zeilkleding ontwikkeld, waardoor deze basis prima op orde te krijgen is. Hierdoor is er best veel keuze en als je gaat beginnen met zeilen is het best lastig te bepalen welke zeilkleding voor jou geschikt is. Heb je een wetsuit nodig of een zogenaamd droogpak. En welk zwemvest is voor hetgeen ik op het water ga doen nu geschikt. Veel vragen zullen bij jou de revue passeren wat het maken van de keuze lastig maakt. Lees daarom nu snel verder, zodat het maken van de keuze straks een stuk gemakkelijker is.

Zeilkleding voor op een jacht

OP een groot jacht wordt vaak hele andere zeilkleding gedragen dan in een eenmansklasse of tweemansklasse. Op een jacht wordt vaak een zeiljas met vaak ook een zeilbroek gedragen. Daarnaast zijn er vaak speciale zeillaarzen voor op een jacht. Deze hebben goed grip en bezorgen geen lelijke zwarte strepen op je jacht. Als je echt op zee onder ruigere omstandigheden gaat zeilen kan het verstandig zijn om een zogenaamd droogpak te dragen. DIt is een pak die compleet waterdicht is en waarin je dus droog blijft als je te water raakt. Dit pak heeft vaak op de rug of schuin van voren een speciale waterdichte rits en bij de polsen, nek en enkels zitten rubberen machetten die goed afsluiten. Als je meerdere dagen op zee aan het zeilen bent onder ruigere omstandigheden is dat wel zo comfortabel. Het zorgt er in ieder geval voor dat je niet klam en nat wordt. Verder zie je vaak dat op jachten andere zwemvesten gedragen worden. In vele gevallen zijn het ook de zwemvesten die nog niet opgeblazen zijn. Als je in aanraking komt met water of als je aan een touwtje trekt blaast het vest zich vaak op.

Zeilkleding in de eenmansklasse en tweemansklasse

De zeilkleding in de eenmansklasse en tweemansklasse is vaak heel anders. Meestal wordt er een zogenaamd wetsuit gedragen. Dit omdat hierin veel makkelijker te bewegen is en zeilen in een eenmansklasse vraagt om veel behendigheid en beweging. Het zwemvest is vaak ook een vest met drijfvermogen maar waarin wel maximaal comfort zit om te dragen. Zodoende is er ook maximaal bewegingsvrijheid wat de prestaties van de zeiler bevorderd.